26 maart 2016: WV-HEDW 15 – De Dijk 3 15-0 (8-0)

by Gijs Lauret

WV-HEDW 15 - De Dijk 3 26-03-2016 1Na onze infame nulpunter bij Meteoor hoopten we het tere zelfvertrouwen te pimpen tegen de opperloser aller rode lantaarndragers. De tragedische rampenclan uit Schellingwoude had het dijenkletsende doelsaldo van minus 115. Kortom: De Dijk ken niet van je winnen maar een roedel blinde cavia’s ken wel van ze verliezen. Toch hadden we personele hoofdpijntjes. Menigeen vluchtte in een of ander overbodig familieweekend (hoeveel tijd je ook met die rare mensen doorbrengt, het wordt toch niks) of ander hemeltergend onzingelul. Gezien mijn etterige enkelfractuur en gipsen poot liet ook ikzelf verstek gaan. Slappe smoes, ik weet het. De regenboogkleurige enkel van onze heldhaftige importpool betekende een onverwachte keepersvacature, welke werd ingevuld door onze wellustige doeltijger Tomba. Gelukkig vonden we daarnaast enkele geweldige clubinvallers bereid ons een extra voetje toe te steken.

WV-HEDW 15 - De Dijk 3 26-03-2016 2De ambitieuze bezoekers leken een uiterlijke metamorfose te hebben ondergaan sinds de heenwedstrijd van 17 oktober jongstleden. Of hadden de kampioenenlosers plotseling onaanraakbare topvoetballers ingehuurd? Amfetamine-achtige alertheid was vereist om een akelige surprise te voorkomen. De modieuze gele patta’s op rechtshalf waagden zich aan een sensationele voorspelling: “Het wordt 1-6”, aldus het overmoedige schoeisel. Voordat deze lijpe stunt gestalte kon krijgen, wijdden we een nederige minuut stilte aan Johan. Twee elftallen arm in arm op de middencirkel, het blijft een ontroerende aanblik.

WV-HEDW 15 - De Dijk 3 26-03-2016 3Alvorens verder te vertellen kan ik u melden dat ik pertinent weiger doelpunten te beschrijven, want dan moet ik tweeënzeventig uur achtereen opblijven en daar heb ik geen zin in. Er vielen namelijk vijftien goals, dus het is goed met je. De verdediging was een geitenkaas. Törder laaide een astronomische acht keer, waaronder twee zuivere hattricks. Quintus was de ongekroonde assistkoning (vier) en ook Ome Benna haalde de sportkolom van de maandagkrant (twee goals, twee assists). Aan dit krasse goalbacchanaal ging een knetterbizar momentje vooraf. Faas verwierf een onooglijke bloedsmoel ten gevolge van wild knietje wiebelen door een omgevallen tegenstander. Zijn Vijfhuizense gok stroomde in recordtempo leeg, wat hij stelpte met aangerukte servetjes. De gele patta’s raasden onderhand stomend van wilde frustratie rond. “We spelen al tien minuten en ik heb nog geen bal gehad. Doe ik mee of niet?!” brieste hij. De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar da’s logisch, want je gaat het pas zien als je het doorhebt. WV-HEDW 15 - De Dijk 3 26-03-2016 4Behalve de ontremde geleschoenenboy maakte ook de onbedaarlijk spacende rechtsback het leven van de toeschouwers de moeite waard. Met zijn schorre, volstrekt onverstaanbare stem liep hij voortdurend onbegrijpelijk te coachen tegen niemand in het bijzonder. Dol op dit soort rondwandelende cultmonumenten. Ergens rond 8-0, het rustsignaal nakend, moet Arne Dits zijn geniale opmerking hebben geplaatst. Hij nam de droogstaande spits eventjes apart en fluisterde hem goedbedoeld toe: “Jullie zijn eigenlijk best een goed team, maar het werkt gewoon niet.” Categorietje priceless dacht ik zo.

WV-HEDW 15 - De Dijk 3 26-03-2016 5Na een kalm rusttheetje op het veld hadden we zonnetje in de rug en wederom werd er bronstig op los gescoord. Onze zestienmeterpredator Tonzel was zichtbaar likkebaardend aan het azen en begon met een assissie (geen hakkie) aan Törder. Want die kan niks zonder presenteerblaadje. Nog even over Tonzel: die heeft voor een goede voetballer een slechte techniek en voor een slechte voetballer een goede techniek. Bij 14-0 was het zover: The Tonzel plantte zijn heilige poot ertegen en het hele stadion ontplofte. Het geluidsorgasme moet tot bij Akkerstraat 32 te horen zijn geweest. Terwijl hiermee het tot dan toe volmaakte eerbetoon aan Johan hardvochtig werd verpest. Want wat is mooier dan met 14 goals winnen? Het was toch al hoog tijd om radicaal af te nokken. Het onderlinge sfeertje werd iedere minuut minder oké. Aangebrande tjappies zwabberden met verdwaalde voetjes of trakteerden op droevige duwtjes. Maar scheidsie wilde nog urenlang doorballen, ondanks wanhopige smeekbeden om af te fluiten. Toen uit passief protest alle hoekvlaggen reeds verwijderd waren, maakte de enthousiasteling er eindelijk een eind aan (dat wil zeggen aan de wedstrijd). Uit betrouwbare bron vernam ik overigens dat De Dijk 3 oorspronkelijk een dartteam is en geen voetbalelftal. Het zou veel verklaren. Want inderdaad, menig Dijker oogde of hij drie jaar aaneen dronken onder een superranzige biertap had gelegen. Ik heb trouwens tomeloos respect voor deze pijltjesgooifiguren dat ze wekelijks komen opdagen, want ik zou lekker onder die biertap blijven leggen. Tot slot zou ik graag willen zeggen: rust zacht, Johan. Maar dat heeft geen zin, want met Pasen staat Johan weer op.

 

Gijs Lauret