Ik ben op Koen verliefd

by Gijs Lauret

Ik ben op Koen verliefdHet kan een aardig rampenplan zijn: Isa naar haar kinderbedje praten voor de middagrust. Na enkele passieve vertragingsacties is zij overgegaan op actief protesteren. Concreet betekent dit luid discussiëren (“Nee! Ik ga niet rusten! Papa! Dat vind ik niet leuk!”) en oorverdovend brullen (“NEEEEEE!”). In ieder geval is mijn geagiteerde knuffelprinses uiteindelijk in haar gemoedelijke bedje beland. Haar hoogzwangere mama knuffelt haar lieflijk tot bedaren. Van onder mijn geliefde vrouw, die op haar buik onderhand een dienblad kan zetten, begint Isa een triomfantelijk peuterfeitenrelaas:

“Papa, jij bent op Oom Michiel verliefd.”

Ik: “Ben ik op Oom Michiel verliefd? Spannend! Sinds wanneer?”

Isa: ”Ja, jij bent op Oom Michiel verliefd. Ik ben niet op Oom Michiel verliefd. Ik ben op Koen verliefd.”

Ze kijkt me onoverwinnelijk aan van onder haar grootbuikige moeder: “Mama, jij ook. Jij bent ook op Oom Michiel verliefd.”

Mama: “O ja? Nou, wat leuk. Maar ik ben ook een beetje op papa verliefd. En op jou, Isa!” Smak, een genadige kus op haar perzikzachte peuterwangetje.

Ik: “Ik ook hoor, Isa. Ik ben ook op jou verliefd.”

Isa: “Nee, mama, nee! Ik ben op Koen verliefd, en… jij… NIET! En papa, jij ook… NIET!”

Boos en blijvend onoverwinnelijk kijkt mijn kind mij aan. Ik ken mijn plaats. Haar stuurse gezicht verdwijnt achter de buik.

 

Gijs Lauret